Processen

Vecka 20 – Dagen vi har väntat på, eller dagen efter?

Dagen efter våra kära grannar till väster mest festliga dag var det så dags att visa upp det vi hade åstadkommit. Visst blev det bra!

Vecka 18-19 – Skumplast, Photoshop och utställningen

Nu började vi verkligen känna flåset i nacken. Vi delade upp oss så att alla jobbade med någonting hela tiden, samtidigt ordnade vi ett delat filsystem vilket underlättade om man ville vet hur utvecklingen gick framåt.

”Fila, fila fila”, var orden när den fysiska prototypen skapades från en rätblock i skumplast.

Samtidigt utvecklade vi de slutgiltiga bilderna för produkten vilka skulle användas för informationsfilmen.

Nu var det inte långt kvar till utställningen, men det såg faktiskt ut som att allt skulle gå i lås.

Vecka 16-17 – Laicos och lunch

Produktens namn blev tillslut ”Laicos” med den lätta antagandet att vi syftar på ”Like us”. Men Namnet har an annan innebörd.

Nu börjar det ta fart i arbetet. Vi får fram vår första färdiga low-fi-prototyp, som senare skall användas till de kontextuella intervjuerna.

Dags för kontextuella intervjuer i tretal. Vi besöker tre damer i deras lägenhet i centrala Stockholm där vi utför intervjuerna med hjälp utav de handritade bilderna utav produkten. Det visar sig bli en stor framgång då en utav damerna frågar när man kommer att kunna köpa produkten.

Efter en trevlig intervjustund avrundat med en väldigt god lunch beger vi oss hemåt.

Efter några lyckade kontextuella intervjuer börjar vi utvecklandet utav lite mer avancerade prototyer.

Social var ordet vi fastnade för när vi tog fram produktens namn, läs det baklänges så förstår du!

Vecka 15 – Eyjafjallajökull och en andra fokusgrupp

Efter den första fokusgruppen lossnade det en aning. Vi fick ännu fokusgrupp en vecka senare. Men veckan var inte utan missöden för det. En tänkt minisemester för vår projektledare slutade i en förlängd semester när Island beslutade att kasta iväg lite aska.

Men en man kort stoppade oss inte från att börja fundera på en low-fi prototyp. (Funderingar)

De fösta utkasten till en blivande produkt börjar ta form. Vi börjar även tröttna på att kalla oss själva för ”grupp 2” och tankarna börjar förbi bra och mindre bra namn. Vi vill ha ett namn som stämmer överens med vår blivande produkt. Eftersom denna representerar ett socialt och aktivt liv med en pryl som avsevärt ska underlätta i vardagen vill vi ha något namn som även representerar detta.

Vecka 14 – Atari och första fokusgruppen

Efter en orolig påskvecka med många påskägg träffades vi på torsdagen för att förbereda inför första fokusgruppen. Vi diskuterade vad vi behövde för att få ut så mycket som möjligt av mötet. Det var av största vikt nu att vi tog ett steg framåt i utvecklingen efter alla motgångar och kanske skulle vi snart kunna få fram en low-fi prototyp.

Efter fredagens möte med målgruppen var det glädjande att höra resultatet.
”Första fokusgruppen gick jättebra och jag tror att vi kommer kunna hitta på något roligt som dessa tanter kan ha nytta av.”


Vecka 12-13 – Prototyper, och fort ska det gå!

Då var det dags att samla gruppens tankar om hur produkten ska se ut.

Så här innan påskveckan sätter vi oss för att diskutera den kommande produkten. För det var precis det som vi ville utveckla. En sak, inte någon internettjänst. Någonting man kan hålla i. Men mycket mer än så var det svårt att få fram. Vi hade ännu inte träffat målgruppen och därav kunde vi heller inte riktigt veta vad de behövde. Därför tog vi fram en plan på hur vi ville gå till väga när vi utvecklar denna produkt. Välskriven sammanfattning utav vår prototypplan, men mer än så var svårt att få fram då vi inte riktigt visste hur och vad vi skulle utveckla. Ett mästerverk i att skriva ingenting.

Vi var vid detta tillfälle som sagt inte riktigt säkra på hur vi skulle utforma vår produkt. Men med en inbokad fokusgrupp dagen efter var vi inte särskillt oroliga. Tråkigt nog så fick vi bara någon timme senare beskedet att det inte skulle bli någon fokusgrupp dagen efter. Panik började visa sig i gruppen. Alla gick hem den dagen och började om på nytt och sökte kontakt med målgruppen.

Vecka 11 – Kaos på skolan och primär målgrupp

Efter helgens händelser med diverse otrevligheter riktade mot skolan valde vi att flytta måndagsmötet till ett café. Vi vet inte om vi hade blivit smartare eller om det var platsen som inspirerade oss. Men dagens möte resulterade i att vi hade hittat vår primära målgrupp i ”äldre och deras sociala kontakt med andra”. Men när vi ändå var inne i ett stim garderade vi oss även med en sekundär målgrupp i ”Föräldrar på vatten”. Nu hade vi en natt på oss att hitta så mycket information om dessa målgrupper som möjligt!

Efter mötet med Björn dagen efter kände vi att vi var någonting på spåret. Nu skulle vi bara hitta lite information från våra omvärldsanalyser, så vi hade något att bygga ifrån. Veckan bestod utav sökningar efter sökningar på diverse sökmotorer och när vi senare i veckan träffades igen visade det sig att vi hade hittat betydligt mer om vår primära målgrupp.

Veckan avslutades med en kick-off för alla som inte var aldeles för sjuka och sängliggandes.

Vecka 9-10 – Brainstorming

Första mötet och nya ideér skulle fram. Detta visade sig dock vara svårare än vad vi först trott. Efter ett par timmar avslutades första mötet. Dår hade vi fyllt klassrummets alla tavlor med möjliga målgrupper och situationer. Men än var vi utan någon specifik riktning eller målgrupp. Vi lyckades dock fastställa ansvarsområden i gruppen, projektgruppsbeskrivning.

Efter att vi inte bestämt oss för något under fösta mötet bestämde vi oss för att träffas igen inna vårt första inbokade möte med vår handledare Björn. Inte heller vi detta möte skedde det några gigantiska framsteg. Vi kunde dock efter en eftermiddag i biblioteket komma fram till två ämnen som intresserade oss. Vi kände att målgruppen döva kunde vara något för oss, alternativt hur kommunikationen mellan olika kollektivtrafikmedel fungerade.

Första mötet med björn och mer brainstormande. Efter att ha slopat båda våra ideér om döva och kollektivtrafiken tog vi varsit block och började skriva upp målgrupper, situationer och platser. Varefter vi sedan försökte gruppera ihop dem tre och tre för att på så vis komma in på rätt spår.