Martina
PRO startade år 2008 pensionätet http://www.pensionatet.pro.se/– en community för pensionärer där de kan hålla kontakt med varandra, lägga upp bilder, få reda på aktiviteter med mera, ungefär som ett alternativt facebook. Så en social mötesplats på internet finns i princip redan. Vad vi ville göra var ju dock snarare att rikta in oss på någon typ av artefakt vilket jag inte lyckades hitta någon information om. Det är väl ganska troligt att det helt enkelt inte finns någon sådan vilket är positivt för oss.
Jag försökte också kolla lite på behovet av det här. Jag skummade igenom ett examensarbete från 2008:
Socialt nätverk och levnadsvanor hos äldre
GaidaL_JennieK_2.pdf
De har gjort en undersökning på 1327 äldre och en intressant notering var framförallt att nästan 82 % av dessa anser att de har lagom antal vänner. Dryga 70 procent anser också att de känner stark samhörighet med sin släkt. Det behöver ju dock inte innebära att de inte är i behov av att enklare kunna nätverka med dessa.
Min slutsats av det hela är att jag tror att det finns ett behov för äldre att skapa något som kan upprätthålla sociala kontakter, annat än via Internet, men det verkar inte vara så stort som jag hade önskat och vad som kan vara svårt är att få tag i just de som står för behovet. Sen kan man dela den eventuella artefaktens syfte:
1. En artefakt som kan upprätthålla befintliga sociala kontakter
2. En artefakt som ger möjlighet till nya sociala kontakter
Jag får också för mig att det finns ett större behov hos de nyligen pensionerade som vi diskuterade, dvs. 65-75 som vill hålla fortsatt kontakt med arbetskamrater med mera. Men återigen – en svår målgrupp att få tag på.
Marcus
Jag har läst “Att åldras i Östergötland – 65 år och äldre” som är från Folkhälsovetenskapligt centrum, Landstinget i Östergötland.
Texten beskrev livssituationen för äldre (65+) och nämnde en heldel om sociala förhållanden. Jag har citarat flera stycken här under och markerat det som troligen är intressantast för oss. Texten anger en mängd källor, så vill vi gärva vidare så finns det nog en del att gå på här. Se PDF (Folkhälsovetenskapligt centrum LIO – sammanfattning).